fatete dentare

In cazul unor spatieri sau al unor dinti malpozitionati pot fi folosite fatete dentare. Astfel, spatiile dintre dintii se pot inchide foarte usor cu ajutorul fatetelor realizand un zambet mult mai atragator. La fel, in cazul dintiilor care nu sunt sever malpozitionati tratamentul cu fatete dentare poate reda un aspect aliniat si uniform al dintilor.

Dintii care sunt foarte colorati si care nu se pot albi prin periaje si tratamente de albire pot fi tratati cu ajutorul unor fatete dentare pentru a recapata o culoarea naturala.

Exista doua tipuri de fatete dentare

  • Fatete dentare ceramice sunt mai rezistente si mai estetice decat restaurarile de compozit. Fatetele ceramice ofera un aspect mult mai natural datorita transluciditatii lor.
  • Fatete dentare de compozit se pot pigmenta mai usor in timp si nu rezista la fel de mult ca cele ceramice.

{twenty}fatete_before.jpg:fatete_after.jpg{/twenty}

ac

Etapele de tratament pentru realizarea fatetelor dentare sunt

  • Model de studiu - este prima etapa in care se realizeaza modele de studiu pe care in laboratorul dentar se modeleaza din ceara aspectul final al fatetelor. In cabinetul dentar se transfera cu ajutorul materialelor compozite provizorii forma fatetelor dentare realizate in laborator astfel incat pacientul sa poata previzualiza aspectul final al lucrarilor.
  • Slefuirea - dupa acordul final al pacientului se trece in etapa urmatoare de preparare a dintiilor pentru a crea spatiul necesar fatetelor dentare. Datorita dimensiunilor foarte mici ale fatetelor in general preparatiile sunt foarte mici, sub 0.5 mm.
  • Amprenta - dupa pregatirea dintilor se realizeaza o amprenta care este trimisa in laborator pentru a se realiza fatetele. Pe perioada realizarii fatetelor in laborator pacientii vor purta o lucrare provizorie relizata in cabinet dupa modelul de studiu initial.
  • Cimentarea - dupa realizarea fatetelor dentare de catre laborator acestea se probeaza si cimenteaza definitiv.