extractie dinti lapte

Dintii de lapte au un rol deosebit de important atat in alimentatia copilului, cat si in procesul de dezvoltare armonioasa a aparatului dentomaxilar. Extractia prematura a dintilor de lapte poate conduce la anomalii de pozitie si tulburari in dezvoltarea dintilor permanenti.

Mentinerea pe arcade a dintilor temporari pana la inlocuirea lor cu dintii permanenti necesita o igiena deosebita si vizite regulate la stomatolog pentru pastrarea sanatatii acestor dinti temporari, cu atat mai mult cu cat rezistenta lor la afectiunile carioase este mai scazuta.

In mod natural, pe masura ce dintii definitivi se dezvolta si se pregatesc de eruptie, radacinile dintilor de lapte sufera un proces de resorbtie (rizaliza) progresiva. La anumite varste dintii temporari se mobilizeaza si uneori sunt expulzati spontan. Daca expulzia nu se face spontan, mobilitatea dintelui este atat de accentuata, incat acesta este extras fara nici o dificultate, de medicul dentist sau chiar de parintii copilului.

Inainte de perioada normala de inlocuire, se recomanda extractia dintilor temporari doar daca provoaca complicatii locale sau generale. Dintii de lapte se extrag doar in urmatoarele cazuri:

  • Dintii de lapte mobili, datorita resorbtiei radacinii in perioada de inlocuire – extractia se face in momentul in care gradul de mobilitate este foarte mare si jeneaza masticatia
  • Dintii de lapte au carii complicate, care nu pot fi tratati printr-un tratament corespunzator, si care intretin infectii locale sau generale
  • Dintii temporari au suferit leziuni traumatice: fracturi radiculare, luxatii dentare complete, care nu pot fi replantati
  • Dintii temporari produc tulburari de eruptie ale dintilor permanenti: dintii care raman pe arcada dupa perioada de eruptie fiziologica a dintilor permanenti, impiedicand eruptia acestora

In toate aceste cazuri, medicul dentist va recomanda o radiografie pentru a controla daca exista sau nu mugurele dintelui permanent, pozitia si gradul sau de dezvoltare in interiorul osului maxilar. In cazul absentei mugurelui dintelui permanent, dintele de lapte se pastreaza, el continuand sa isi indeplineasca rolul functional.

Orice extractie facuta in aceste conditii trebuie urmata de montarea unui mentinator de spatiu – dispozitive care impiedica migrarea dintilor antagonisti, cat si inchiderea bresei edentate de catre dintii limitrofi si mentine spatiul necesar eruptiei dintelui permanent.